Iemand in Thailand: Siriravee

30 januari 2015, Na twee weken kan ik het al niet laten, al dat lekkere Thaise eten wil ik ook zelf kunnen koken. In het hoge noorden, Pai om precies te zijn, loop ik langs de rijstvelden het dorpje in. Thom geeft een kookcursus, en ik heb me opgegeven. Het is een intieme setting, de enige andere deelnemers zijn twee jonge Duitse journalisten. Zoals zovelen hebben ook zij typisch jong-westerse problemen: een verslaving aan Facebook, het niet los kunnen laten van je mail, constant het gevoel hebben dat er nog wat moet gebeuren en daardoor niet in het moment in dit mooie land kunnen leven. Terwijl mijn telefoon onderop een tas zwerft en ik af en toe m’n camera naar boven haal komt de smartphone in de pauze regelmatig naar boven, ‘of er ook wifi is?’. Maar ook deze slimme journalisten erkennen het probleem, en zijn op zoek naar manieren om meer tot rust te komen.

Terwijl we de verschillen tussen vijf soorten basilicum, de geneeskundige krachten van galangal en het belang van de juiste volgordes in het maken van een curry leren komt het oude tantetje van Thom even kijken. Zodra Siriravee begint te praten komt er een soort rust over iedereen heen, voor het eerst die dag zit de journalist stil. Ze vertelt een bevlogen verhaal over meditatie en retraite, de kunst om af en toe uit de drukte te kunnen stappen. Terwijl wij verder koken maakt ze gemberthee voor ons, en gedurende de dag krijgen we van Thom meer van haar geschiedenis te horen. Siriravee heeft veel meegemaakt, als lid van de koninklijke familie van Chiang Mai werd ze verplicht om op haar 19e te trouwen met een legergeneraal. Ze werd geconfronteerd met veel ongelijkheid en onrecht. Terwijl zij in vluchtelingenkampen werkte als vrijwilligster moest ze terugkomen van haar man voor een feestje, waarbij ze oog-in-oog stond met de mannen verantwoordelijk voor de ellende van de mensen die zij probeerde te helpen. Na 32 jaar koos ze voor een scheiding – een taboe, en daarmee nam ze ook afstand van haar familie en de rijkdom. Nu woont ze in Pai, waar ze probeert mensen te helpen met gratis meditatielessen. Toch blijft die tweestrijd er: sommigen in het dorp kijken nog steeds erg tegen haar op waardoor ze zich soms geen onderdeel van de mensen voelt, iets wat ze zo graag wil. Ze zag een soldaat sterven in haar armen, overwon kanker en een 45% huid transplantatie na een auto ongeluk. Nu wil ze iedereen meegeven hoe belangrijk het is om je hart te volgen en goed te doen, in plaats van te focussen op geld, carrière of bezit.

Ga je binnenkort naar Thailand? Loop in Pai even langs bij BeBe Spice, doe de groetjes aan Thom en vraag hoe het gaat met Siriravee. Met een beetje geluk is ze in de buurt en zit je uren met haar te praten onder het genot van zelfgemaakte gemberthee.

[geschreven in februari 2015]

Leave a Reply